vineri, 10 aprilie 2009

La Oradea Plaza, vinovat proiectantul



ORADEA - Vinovat pentru accidentul tehnic produs la Oradea Plaza - „Centru comercial şi office center Casa Nouă” este proiectantul structurii metalice: SC Cons - Sam - Pro SRL din Timişoara. Cel puţin aceasta este concluzia Inspectoratului Teritorial în Construcţii Nord Vest, făcută publică, vineri - 10 aprilie 2009, de către inspectorul teritorial - şef, Lucian Chindlea.
Adriana Lipovean şi Lucian Chindlea prezintă concluziile anchetei
Potrivit acestuia, accidentul s-a declanşat prin cedarea fermei metalice F 5 - un element al structurii de rezistenţă format prin sudarea unor elemente laminate din oţel. În cadrul fermei există mai multe noduri - elemente de îmbinare - care au fost subdimensionate.

„Este o greşeală mare ce ţine de fineţea profesiei”, este de părere Lucian Chindlea.

Vinovaţi
„În urma expertizei tehnice s-a ajuns la concluzia că au fost două mari greşeli de proiectare a structurii metalice. Durerea noastră este că proiectarea a fost făcută de către un colectiv de conferenţiari universitari - iar verificarea proiectului a fost făcută de un profesor universitar - Gheorghe Popa, de la Universitatea din Timişoara”, a declarat Lucian Chindlea, adăugând că, concluziile vor fi înaintate Parchetului, acesta urmând să formuleze acuzaţiile. „Inspectoratul General în Construcţii o să anuleze diploma de verificator atestat a lui Gheorghe Popa”, a precizat inspectorul - şef.


Chindlea subliniază faptul că în construcţii, partea de proiectare se lucrează de multe ori cu studenţi, iar verificările nu se fac cu responsabilitate.


„Vorbim de structura metalică. Pe partea de beton nu există nici o temere. La această concluzie am ajuns în urma discuţiilor cu profesorul Alexandru Pavel, de la Universitatea din Cluj Napoca, expertul principal”, a spus Lucian Chindlea.


Specialistul a expertizat toată clădirea şi urmează să se elaboreze un nou proiect. Se vrea eliminarea părţii de metal din zona accidentului şi înlocuirea ei cu o structură de beton, care este mult mai scumpă.


Vizavi de reluarea lucrărilor în zona accidentului, Lucian Chindlea spune că beneficiarul va solicita organelor de anchetă aprobări pentru degajarea zonei. Acest lucru nu se ştie însă dacă va fi sau nu aprobat. „Urmează un proces. Poate una dintre părţi va dori o expertiză şi nu pot fi distruse probele”, conchide Chindlea.


Acesta este de părere că nenorocirea putea fi şi mai mare, dacă accidentul s-ar fi produs mai târziu după finalizarea construcţiei.

5 comentarii:

  1. CLADIREA ASTA A COSTAT SCUMP,CU VIATA TATALUI MEU...PENTRU O GRESALA DE PROIECTARE ARE CA SI COSECINTA VIATA UNUI OM NU,NU NUMAI ASTA TATAL MEU A MURIT ACOLO IN SANTIER PETRU GREASALA UNUI PROFESOR UNIVERSITAR....ASTEA SUNTEM NOI OAMENI CU GRESELI......TOTI GRESIM DA DAR O GRESALA POATE COSTA VIATA UNUI OM.....

    RăspundețiȘtergere
  2. imi pare foarte rau pentru incidentul produs...sper ca prieteni adevarati sa te ajute sa treci peste toate...eu te sprijin orcand pt ca insemni mult pentru mine ....si da prostia unuia costa viata unui om...Odihneascase in pace....

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincer imi pare foarte rau pentru tine si tatal tau` . Asa ceva se intampla doar in Romania . Si oarsmen din ziua de azi` . Condoleante tie si familiei tale si imi pare tare rau` . Din cauza unei prostii omenesti viata unui om s`a stins . Si acel om cu ce a gresit ? Cu nimic . Inca o data condoleante si imi pare rau`.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar daca a fost a greseala...nu o sa uit niciodata...pentru ca eu am cunoscut pe Gabor Florin... si a fost ca tatal meu...si fiul lui a fost (si este) ca fratele meu..a murit din "greaseala"...alta data sa fiti mai atenti..nu vreau sa moara din greseala..inca un prieten...

    RăspundețiȘtergere
  5. sincere condoleante!

    ps: profesoara de desen tehnic de la noi, Monica, a observat adesea si mi-a tot spus inca de la inceput ca ei personal i se par prea firave structurile care sustin cladirea respectiva.

    RăspundețiȘtergere